Tvrz prvně písemně připomínána r.1534. Za třicetileté války několikrát vypleněna, opravena až r.1643. R.1718 se stala sídlem hospodářské správy, nebyla udržována a r.1739 se uvádí jako zpustlá. Tehdy přestavěn na faru a takto sloužila až do r.1950.
Bývalá tvrz v Samšině
© Pavel Vítek 05/2007
Graficke pismenko Obec Samšina leží 10 km západně od Jičína. Nachází se asi 1 km severně od silnice I/16, Mladá Boleslav – Jičín. Dostupná je autobusy z Jičína. Obec se nachází na okraji CHKO Český ráj a nedaleko se rozprostírají turisticky atraktivní Prachovské skály.
Tvrz stojí na nejvyšším místě obce, jižně od kostela. Je v soukromém vlastnictví a veřejnosti není přístupná.

historie

První písemná zmínka o obci je z roku 1352, kdy je zde uváděn farní kostel. Tvrz je ale připomínána až v roce 1534, kdy obec s tvrzí koupil Zikmund Seletický ze Smojna. Jeho syn prodal ves Samšinu i s tvrzí Abrahamovi Gersdorfovi z Malšvic. Snad tehdy byla tvrz přestavěna renesančně. Roku 1620 koupila od Abrahama Gersdorfa samšinský statek Barbora Berková ze Šumburka. Za třicetileté války byla tvrz švédskými vojsky několikrát vypleněna. Tvrz

popis

Původní patrová stavba tvrze byla v roce 1739 při přestavbě na faru snížena právě o první patro. Tím vznikla přízemní obdélníková budova, krytá valbovou střechou. V této podobě se v podstatě dochovala dodnes. Z původní tvrze se dochovaly valeně klenuté sklepy a část obvodového zdiva. Původní je rovněž renesanční portál.

Jičín  (JC)
    Samšina