Moje místa 0
Na místě gotického kostela ze 14. století stojí barokní novostavba z počátku 18. století. Vybavení je převážně barokní. Hlavní oltář se sochami sv. Zikmunda a Panny Marie z r. 1806, oltář sv. Jana kolem r. 1700.

Kostel sv. Jakuba Většího v Řisutech

Graficke pismenko Obec Řisuty se nachází ve Středočeském kraji 10 km severozápadně od Kladna a 4 km západně od Slaného. Obcí v nadmořské výšce cca 310 metrů protéka Červený potok. Západní částí obec zasahuje do Přírodního parku Džbán.
Nejstarší dochované záznamy o Řisutech pocházejí z roku 1316. V blízkosti obce dříve stávala dnes již zaniklá tvrz. Na severním konci obce se nachází původně gotický kostel sv. Jakuba Většího ze 14. století. Kostel byl již v roce 1384 zmíněn jako farní, ale v husitských válkách fara zanikla.
Petr Pokorný, 4.5. 2007

historie

Řisuty jsou poprvé zmiňovány r. 1316. Stával v nich gotický kostel, doložený na počátku14. století. Dnešní kostel je novostavbou z 18. století. Jedná se o jednolodní, obdélníkovou stavbu bez věže. Na loď navazuje obdélníkový, polygonálně uzavřený presbytář a obdélníková sakristie v ose lodi. Západní průčelí má jednoduché členění a prostý vstupní obdélníkový portál. Kruchta je dřevěná, stojí na dvou kamenných sloupech, datovaných 1740. Vybavení

Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy