Moje místa 0
Empírový dvojkřídlý zámek s barokním jádrem z konce 17. století. Založen Lindenbergy či Sedlickými z Choltic. Před zámkem pozůstatek přírodně krajinářského parku z poč. 19. století. Zámek je nepřístupný.
západní křídlo zámku
pohled od západu
© Jan P. Štěpánek 08/2008
Graficke pismenko Chátrající empírový zámek s barokním jádrem ve středu obce Liptál na Valašsku, necelých 8 km jihozápadně od Vsetína, při silnici Vsetín – Vizovice.
Dvojkřídlý patrový zámek s mansardovou střechou a vstupním rizalitem ve dvorním traktu hlavního křídla stojí nad soutokem potoka Rokytenky a Syrákovky. V severním průčelí zámku je erb hr. Jana Františka ze Stommu.
Před zámkem se rozkládá pozůstatek přírodně krajinářského parku z počátku 19. století, který je volně přístupný.
Zámek je uzavřený a chátrá.

Historie obce a zámku
    První zmínka o obci Liptál pochází z roku 1361, kdy až papežský dvůr v Avignonu jmenoval rozhodčí komisi, která řešila spor mezi vizovickým klášterem a Šternberky. Obec spadala pod vsetínské panství, které od roku 1308 patřilo pánům z Kravař. Později se v držení vsetínského panství a tím i Liptálu vystřídali páni z Cimburka a od roku 1505 páni z Kunštátu. Jako součást vsetínského panství se Liptál uvádí až do poloviny 17. století. Mezi jeho

Jan P. Štěpánek dle info na místě, 16.11. 2008