Pozůstatky gotické pohřební kaple z dílny parléřovské stavební huti, pocházející z osmdesátých let 14. století.
Kaple Božího Těla - gotická klenba
Graficke pismenko Kaple Božího Těla (nebo též svatobarborský karner) vznikla jako první stavba z plánovaného církevního okrsku a jeho stavba započala ještě před započetím stavby chrámu sv. Barbory. Karner využil prostor ostrohu nad říčkou Vrchlicí, kde parléřovská huť vystavěla kapli ve vrcholně gotickém slohu, s devíti poli křížové klenby a čtyřmi mohutnými válcovými sloupy. Zajímavostí je, že žebra klenby mizí ve zdech kaple bez jakékoliv konzol. Původně byla stavba plánována jako dvojpodlažní – v dolním podlaží měla výt vybudována kostnice a v horním kaple, sloužící k zádušním mším. Kaple však nebyla nikdy zcela dokončena, svému účelu sloužila pouze kostnice, kam se ...
Milan Caha, 1.5. 2007