Hradiště osídleno již v 6.-7. stol. Asi už v 10. stol. byl postaven kostel sv. Jiří. Ve 13. stol. upraven goticky, v 18. stol. barokně a r. 1883 bezslohově. V sousedství kostela stojí dřevěná zvonice, pocházející asi z roku 1500. Byla osazena dvěma zvony.
Kostel sv. Jiří
Kostel sv. Jiří s dřevěnou zvonicí (schována za stromy)
Graficke pismenko Město Libušín leží 4 km severozápadně od Kladna. Raně středověké hradiště z 9. až 11. století s kostelíkem sv. Jiří se nachází 1 km jihozápadně od Libušína. Roku 1919 byl Libušín povýšen na město, r. 1961 znovu degradován na obec a od r. 2006 je Libušín opět městem. V centru obce ještě najdeme novogotický kostel sv. Prokopa z roku 1908.

historie

Nejstarší osídlení je doloženo ze 6.-7. stol. keramikou pražského typu. Právě zde měla učinit své proroctví o Praze kněžna Libuše (odtud i název Libušín). Kostel má kněžiště ze 13. stol. Od roku 1340 až do husitských válek jsou známa jména zdejších farářů. V roce 1650 byl kostel přestavěn do dnešní podoby. V roce 1683 byl Bernardem Ignácem z Martinic do kostela pořízen raně barokní oltář a kazatelna. Oltář svatého Jiří byl vyroben kolem roku

Petr Pokorný, 30.4. 2007

popis

Prostor hradiště byl osídlen již v 6. - 7. století. Opevnění bylo budováno v 9. století a obrannému účelu sloužilo do přelomu 11. a 12. století. Asi už v 10. století byl na hradišti postaven kostel sv. Jiří a pravděpodobně po roce 1277 přistavěn presbytář. Roku 1352 je kostel uváděn jako farní. Kostel je v jádru gotický. V 18. století byl upraven barokně, osazeny kamenné portály a roku 1737 postaven kůr.a r. Při další úpravách roku 1883 byl