Moje místa 0
Dnes zaniklý hrad z 13. století. V roce 1420 dobyt a obsazen Janem Žižkou. Po roce 1480 nechal Oldřich z Rožmberka hrad pro jeho velmi špatný stav rozbořit.
Kozinovo náměstí (Kozí plácek)
v těchto místech kdysi stával hrad
Graficke pismenko Hrad stával v místech dnešního tzv. Kozího plácku (Kozinovo náměstí), při výkopech se již našly pouze zbytky základů. Z bývalého panského sídla pochází snad i některé sklepní prostory okolních domů.

historie

Osada Sviny vznikla v polovině 13. století při cestě z Vitorazska do nitra Čech. Nejdříve se připomíná v l. 1260–1281 jako majetek Ojíře ze Svin, jinak zvaného z Lomnice, člena klokotské větve Vítkovců. Po r. 1281 měl Sviny jeho synovec Vok z Třeboně a po něm jeho synové Jaroslav, Sezema a Ojíř. Ten vstoupil do dominikánského kláštera v Ústí (Sezimově) a odkázal mu svůj díl ve Svinech, totiž třetinu hradu a městečka a ves Trutmaň, což pak

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 11.6. 2003