Moje místa 0
Přesné datum vzniku zámku není známo. První písemná zmínka o něm je z r.1740, kdy však již stál. V 18. a 19. stol. prošel několika stavebními úpravami. Od r. 1930 ve vlastnictví řádu Školských sester. V 90.letech 20.st. v restituci řádu navrácen.
Zámek v Kardašově Řečici
Západní křídlo zámku
© Pavel Vítek 04/2007
Graficke pismenko Město Kardašova Řečice leží 11 km severozápadně od Jindřichova Hradce. Městem prochází silnice I/23 Soběslav – Jindřichův Hradec a železniční trať č. 225 České Budějovice – Jihlava.
V okolí můžeme navštívit 6 km severně ležící zámek Červená Lhota a hlavně pak město Jindřichův Hradec se známým zámkem nad rybníkem Vajgar.
Zámek leží nedaleko kostela a veřejnosti je nepřístupný.

historie

Původní trhová ves je připomínána již v roce 1267. Řečické panství původně vlastnili páni z Hradce. Po nich pak následovali Slavatové a od nich dědictvím získal panství Jan Zikmund Götz. Od jeho syna Jana Karla Götze koupil v roce 1725 řečické panství hrabě Jan Ferdinad Kufstein. Nejsou však přesné písemné prameny, zda za Götzů, nebo až za Kufsteinů byl v Kardašově Řečici postaven zámek. Pochází tedy z první poloviny 18. století. V letech 1746 –

popis

Zámek je prostá jednopatrová čtyřkřídlá budova s uzavřeným čtvercovým nádvořím, mansardovou střechou, průčelím obrácená na západ směrem ke kostelu, širokou zdobenou střešní římskou a nárožním bosováním. V západním průčelí je portál s 2 pilastry a obloukem, v severním průčelí pak rizalit s portálem. Celá stavba zámku pravděpodobně nevznikla naráz, spíše byla postupně rozšiřována. V současnosti je bez výrazných slohových znaků. Kolem zámku