Arciděkanský chrám, dominanta Kutné Hory, jehož stavbu začala kolem roku 1330 sedlecká stavební huť a v druhé polovině 14. století ve stavbě pokračovala parléřovská stavební huť. Byl upraven v renesanci a baroku, zachoval si však převážně gotický vzhled.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 03/2011
Graficke pismenko Arciděkanský chrám sv. Jakuba najdete v centru Kutné Hory, v těsném sousedství Vlašského dvora. Jaho vysokou štíhlou věž, tvořící výraznou dominantu siluety města, nelze přehlédnout.
Milan Caha, 1.5. 2007

historie

Městu, které se svým významem blížilo Praze chyběl na počátku 14. století reprezentativní svatostánek. Jeho stavbu iniciovali bohatí němečtí patriciové a mincíři a pregéři, podílníci a úředníci nedaleké mincovny ve Vlašském dvoře. Stavbu monumentálního městského chrámu začala v roce 1330, tedy přibližně padesát let před zahájením výstavby Chrámu sv. Barbory, sedlecká stavební huť, která stavěla nedaleký cisterciácký klášter. Při výběru místa –

Kutná Hora  (KH)
    Kutná Hora