Hrady.cz
Špitální budova nedaleko kostela Nanebevzetí Panny Marie v Sušici. Pochází ze16. století, navazuje na sušickou špitální tradici, sahající do poloviny 14. století. Špitál sloužil svému účelu do počátku 20. století.
© Milan Caha 06/2008
Graficke pismenko První zmínka o špitále v Sušici pochází z roku 1352, kdy zde Karel IV. dovolil křižovníkům s červenou hvězdou zřídit klášter se špitálem. K jeho zřízení pravděpodobně nedošlo, jelikož zanedlouho město žádá arcibiskupa Arnošta z Pardubic, aby v Sušici nechal zřídit špitál. Arcibiskup jejich žádosti vyhověl a založením pověřil Jence, probošta kostela sv. Kříže ve Vratislavi. Ten opravdu roku 1372 špitál s kaplí sv. Alžběty založil. Není však známo, kde tento špitál stál. Budova špitálu v sousedství kostela Nanebevzetí Panny Marie je ze 16. století. Špitál měl tehdy zejména sociální funkci, žili v něm staří, zchudlí a opuštění měšťané. Špitál fungoval ještě v 19. století, souběžně s moderní okresní nemocnicí, která vznikla v roce 1898. Špitál byl zrušen na počátku 20. století.