Drobná sakrální stavba kaple Panny Marie na jižním okraji obce Baška, při obecním hřbitově. Bezslohová stavba na obdélném půdoryse s půlkruhově ukončeným závěrem byla vystavěna r. 1901. Ke stému výročí založení prošla rekonstrukcí.
Kaple Panny Marie od silnice
© Jan P. Štěpánek 04/2007
Graficke pismenko Takřka těsně při silnici z Bašky do Pržna, při místním bašťanském hřbitově na jižním okraji takřka již extravilánu vesnice, nachází se drobná sakrální stavbička kaple Panny Marie. Kaplička není ničím architektonicky ani jinak historicky vzácná, ale už přes sto let tvoří kolorit zdejšího kraje a každému, kdo z Bašky směrem na Pržno a Frýdlant jede hned padne do oka. Kaple je postavena na obdélném půdoryse s půlkruhově zakončeným závěrem. Orientovaná je ve směru východ – západ se vstupem k západu. Stěny kaple nejsou členěny žádnými otvory. Pouze v čelní straně, zakončené trojúhelným štítem je prolomen půlkruhově ukončený vstupní otvor s pěknými ...