Kostel v novogotické stylu vystavěn v letech 1873–75. Roku 1962 zapsán do seznamu státem chráněných památek. Věž původně 48 m vysoká byla po jejímu zřícení nově vystavěna, ale o 8 m nižší.
Koste sv. Floriána v Bochoři
Závěr kostela
Graficke pismenko Bochoř leží v rovině Malé Hané, 5 km jihozápadně od Přerova.
V obci se nacházejí malé lázně, nazývané Hanácké Piešťany. Slouží k léčení nemocí pohybového ústrojí a revmatického onemocnění.
Kostel sv. Floriána stojí na návsi v centru obce.

historie

První písemná zpráva o Bochoři je z roku 1294. Po celá staletí náležela jedna část obce farností do Přerova a druhá do Vlkoše. Až v letech 1873 – 1875 byl i v Bochoři vystavěn kostel, k jehož vysvěcení došlo 7. 5. 1876. Autorem projektu byl architekt Gustav Meretta. Roku 1962 byl kostel zapsán jako státem chráněná památka. Rekonstrukcí prošel roku 1972. V roce 1997 postihla obec povodeň, která kromě 70 zničených domů, napáchala nemalé škody

Svatý Florián (Florián z Lorchu)

popis

Kostel sv. Floriána je novogotická jednolodní obdélníková stavba ukončená pětibokým kněžištěm. Fasády jsou hladké s lomenými okny s kružbami, zdi zpevněny opěrnými pilíři. V průčelí je vztyčena věž, v jejímž podvěží je hlavní kostelní vchod. Věž byla původně vysoká 48 m, ale při vichřici došlo k jejímu zřícení. Věž byla nově vystavěna o 8 m nižší, z důvodu bezpečného leteckého provozu na blízkém vojenském letišti. Zařízení kostela je jednotné z

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Moravy a Slezska 1, ACADEMIA 1994, 9.7. 2008

Přerov  (PR)