Původně gotický kostel sv. Barbory pochází z poč.14. st. Je součástí areálu, zvonice, ohradní zeď, hřbitov a vlastní kostel. Nad zdmi kostela jsou podstřešní dřevěná patra na krakorcích. Do celého areálu se vchází zvonicí pocházející patrně z 18.st.
Kostel se zvonicí
Graficke pismenko Obec Banín se nachází na severovýchodním předhůří Českomoravské vrchoviny, 15 km jižně od Svitav, 17 km severozápadně od Letovic a 58 km severně od Brna. Kostel sv. Barbory se zvonicí stojí uprostřed obce. V obci dále najdeme několik roubených dvorců kolem středového dvora. Pocházejí z 1. pol. 19. století. Banín je dostupný autobusovou dopravou ze Svitav. Železnicí buď ze stanice Hradec nad Svitavou a nebo Dlouhá. Obě na železniční trati Svitavy – Brno. 6 km jihozápadním směrem můžeme navštívit hrad Svojanov. Přes Banín vede i cyklotrasa Hradec nad Svitavou – Svojanov. Obec Banín se nachází na severovýchodním předhůří Českomoravské vrchoviny, 15 km jižně od ...

Banín
    Obec Banín se nachází v Pardubickém kraji.První zmínka o obci je z roku 1291.Hřbitov se zvonicí a na něm původní gotický kostel sv. Barbory z počátku 14. století .
    Lenka Martinková, 27.4. 2007

popis

První písemná zmínka o obci je z r. 1272. Banínský původně gotický kostel sv. Barbory je jednolodní stavba, pocházející z poč. 14. století. Je součástí zajímavého areálu, který představuje zvonici, která je součástí ohradní zdi, hřbitov a vlastní kostel. Jedná se tedy vlastně o opevněný kostel. Nad zdmi kostela jsou podstřešní dřevěná patra na krakorcích, nepochybně obranného charakteru, ač jsou v současní podobě mladší. V interiéru kostela