Kostel byl vystavěn v letech 1380–85. Původně byl vystavěn v čistě gotickém slohu. V 18. století kostel opraven v barokním slohu. Zajímavá je kostelní věž čtvercového půdorysu, který ve výši 29 m přechází v osmihranný 13 m vysoký kužel, celý vyzděný.
Graficke pismenko Městečko Miličín leží v oblasti, která je pro své drsnější klimatické podmínky nazývána "Česká Sibiř". Leží 17 km severně od Tábora, 21 km jihovýchodně od Sedlčan a 22 km jihozápadně od Vlašimi. Městem prochází hlavní silnice I/3 Praha – Tábor – České Budějovice. Obec je nejlépe dostupná autobusy, zastavují zde téměř všechny dálkové spoje vedoucí z Prahy do Jižních Čech. Železnicí je Miličín dostupný z železniční stanice Ješetice, na trati č. 220, Praha – České Budějovice, vzdálené 3 km západním směrem.
Kostel leží v centru obce a zejména pro svou chrakteristickou věž je nepřehlédnutelný.

historie

Ves Miličín se poprvé objevuje v listině z roku 1283. Chrám Narození Panny Marie byl vystavěn v letech 1380 – 1385. Donátoři stavby byli Petr a Jan z Rožmberka. Tomuto rodu Miličín a okolí tehdy patřil. Chrám byl původně vystavěn v čistě gotickém slohu. V letech 1639 a následně roku 1644 postihly kostel velké požáry. V 18. století nechal hrabě Khuenbburg nákladně kostel opravit v barokním slohu. V té době vznikly nástěnné fresky, jejichž autorem

popis

Chrám Narození Panny Marie byl postaven kolem r. 1380. Jedná se o dvoulodní síňový chrám s polygonálním presbytářem. Na severní straně přiléhá ke kostelu sakristie obdélníkového půdorysu, na jižní straně lodi hranolovitá věž. V 18. století byl kostel přestavěn v barokním stylu. V kostele jsou náhrobky Jana Malovce z Malovic, Vrchotických z Loutkova a Lhotků ze Smyslova. Zajímavá je chrámová věž. Má čtvercový půdorys, který ve výši 29 m

Benešov  (BN)
    Miličín