První kostel, románský, později goticky přestavěný, byl postaven r.1237. Při stavbě nového kostela přestavěn na faru. Současný chrám Nejsvětější Trojice postaven v l.1750–57. I přes pozdější opravy, jeho podoba z doby výstavby zůstala nezměněna.
Chrám Nejsvětější Trojice v Drnholci
© Pavel Vítek 04/2007
Graficke pismenko Obec, v současnosti městys Drnholec leží 16 km severozápadně od Mikulova na řece Dyji. Obcí prochází silnice II/414 Hrušovany nad Jevišovkou – Mikulov. Autobuse do Drnholce dojedeme z Mikulova, Znojma i Brna. Železnicí je dosažitelný ze stanice Novosedly, na trati Znojmo – Hrušovany – Břeclav. Nádraží Novosedly je 2 km jižně od Drnholce.
Kostel stojí v centru obce, nedaleko od mohutné stavby drnholeckého zámku.
V Blízkosti Drnholce se na řece Dyji nacházejí přehradní nádrže Nové mlýny I, II a III, které jsou využívány i pro rekreační účely. V okolí najdeme turisticky zajímavé je město Mikulov a CHKO Pálava.

historie

První písemná zpráva o obci pochází z roku 1249. První kostel byl v obci postaven v roce 1237. Tento tehdy již farní kostel byl zasvěcen sv. Martinovi a později byl přestavěn v gotickém slohu. Během stavby nového kostela pak byl přestavěn na faru. Současný římskokatolický chrám Nejsvětější Trojice byl postaven v letech 1750 - 1757. Na stavbě se podílely městys Drnholec a obce Brod nad Dyjí a Novosedly a přispěním vrchnost, hrabat

popis

Chrám Nejsvětější Trojice, výrazná architektonická dominanta obce, je postaven v barokním stylu, podle stylu z doby francouzského krále Ludvíka XVI. Stavitelem byl František Antonín Grimm z Brna. Délka kostela je 36 metrů, šířka 11 metrů a výška 21 metrů. Na věž vede 101 schodů. Autory sochařské výzdoby kostela jsou Ondřej Schweigel a Reiter. Obrazy jsou dílem Josefa Winterhaltera. Varhany pocházející z roku 1750 mají 2 manuály a bohatě zdobnou