Synagoga Bet ha-midraš, modlitebna, studovna, učebna zřízena židovkou obcí počátkem 19. stol. Za okupace zdemolována a roku 1951 prodána pravoslavné církvi.
celkový pohled na synagogu Bet ha-midraš
© Jan P. Štěpánek 11/2009
Graficke pismenko Synagoga Bet ha-midraš, byla užívána jako studovna, učebna a modlitebna. Vznikla přestavěním domu mezi židovskou školou a Starou synagogou na počátku 19.století. Historie synagog v Prostějově je dosti složitá. První byla založena někdy v pol. 15. stol..Ví se jen, že přiléhala k hradbám města a byla r.1649 opravována. Další byla vybudována v letech 1674 až 1676. Byla v barokním slohu a sousedila do roku 1904 se synagogou Bet ha-midraš. Ta nakonec stejně nebyla poslední modlitebnou ve městě. Lidově se této nové synagoze říká Židovská radnice. Má obdélný půdorys se zvýšeným podlažím a střecha je ukončena věžičkou. Stavba je v empírovém ...
Ivo Rozehnal - z publikace Židovské město v Prostějově (J.Klenovský 1997), 25.4. 2007