Kostel sv. Vojtěcha postaven v gotickém slohu okolo r.1352. Tehdy byl, až do husitských válek, kostelem farním. Roku 1717 přestavěn ve slohu barokním. U kostela stojí hranolová zvonice, členěná lizénami, završená cibulí.
© Milan Caha 09/2009
Graficke pismenko Obec Slatina leží 12 km severovýchodně od Kladna a 6 km západně od Kralupy nad Vltavou. Malebná obec leží v mírném podlouhlém údolí.
První písemné svědectví o obci pochází z roku 1318 v souvislosti s tvrzí, která stávala na jižní straně obce.
Asi 5 km jižním směrem od Slatiny se nachází nad obcí Zákolany památná Budeč, jedno z nejstarších přemyslovských hradišť.

historie

Kostel sv. Vojtěcha ve Slatině byl postaven v gotickém slohu okolo roku 1352. Z tohoto roku je první zmínka. Již tehdy byl u kostela hřbitov obehnaný ohradní zdí. Kostel byl od roku 1352 kostelem farním, až do husitských válek. Za nich fara zanikla. Kostel byl roku 1717 přestavěn ve slohu barokním. Ke kostelu vede z obce přístupové schodiště, které v dolní části zdobí socha sv. Kateřiny z 2. pol. 18. století. U kostela stojí hranolová