Moje místa 0
Dobře zachované tvrziště za hospodářským dvorem. První zmínka o Ujkovicích je z roku 1319. Tvrz se výslovně uvádí až v roce 1408. V roce 1545 je již pustá. Jádro má obdélný tvar. Tři strany chrání hluboký příkop. Před příkopem roste pěkný památný strom.
Tvrz Ujkovice
Celkový pohled.

Dobře zachované tvrziště za hospodářským dvorem na výšině ve vsi Ujkovice.

Graficke pismenko Tvrziště se nachází u severozápadního rohu hospodářského dvora. Ten je situován na výšině v obci Ujkovice. Před příkopem roste pěkný památný strom. Nejlepší přístup k tvrzišti je po pěšině mezi hospodářským dvorem a farním úřadem Jednoty bratrské.
Marek Skýpala, 22.4. 2007

Střípek historie:
    První spolehlivá zmínka o šlechtě v Ujkovicích je z roku 1319, kdy byl připomenut Věček z Ujkovic. O 60 let později je zmínět Jan Kabát. Tvrz se výslovně uvádí až v roce 1408, kdy byl jejím majitelem Jan ze Slivna a Ujkovic. V roce 1545 je již tvrz pustá a zanedlouho poté bylo celé zboží připojeno k dobrovickému panství Jindřicha z Valdštejna.
    III.díl Encyklopedie českých tvrzí, Argo, Praha 2005, 22.4. 2007

Co tam zbylo?
    Tvrziště je velmi dobře dochováno. Jádro má přibližně obdélný tvar o velikosti 30 x 20 metrů. Tři strany chrání dosud hluboký příkop. Severní stranu chrání strmý svah. Příkop je široký asi 10 metrů.