hrad Strakonice

Muzeum středního Pootaví Strakonice
Románsko-gotický hrad ze 13. století založený Bavory ze Strakonic. Část hradu darována řádu johanitských rytířů (r. 1243). Rozšířen pozdně goticky, upraven renesančně a barokně.
Tradiční pohled na strakonický hrad
Ve mestě Švandy Dudáka je možné navštívit hrad s věží, která se nazývá Rumpál. Z věže je hezký výhled na město a chodbičky na ní vedoucí dosti úzké.
28.5. 2002

Muzeum na hradě
    V areálu strakonického hradu sídlí Muzeum středního Pootaví Strakonice. V hradním paláci a jižní části hradu jsou umístěny stálé expozice - v 11 sálech najdete expozice představující historii regionu od pravěku do 2. pol. 20. stol., expozice dudáckých nástrojů (město Švandy dudáka), expozice věnovaná šlechtickému rodu Rožmberků a řádu maltézských rytířů, expozice "ČZ" věnovaná jihočeské zbrojovce či "Fezko", soustředící se na počátky nejstaršího

historie

Strakonický hrad, vybudovaný nad soutokem Otavy a Volyňky, patří k nejstarším v Čechách. Byl majetkem českých velkopřevorů johanitského řádu a po staletí jejich sídlením hradem. Jako takový byl postupně rozšiřován a přestavován, a proto nese stopy všech stavebních slohů, románským počínaje. Jednotlivé stavební etapy na sebe navazují, takže dnešní podoba hradu je reprezentativní ukázkou českého hradního stavitelství. Pro svou značně zachovanou

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 11.6. 2003

Střevíčky z těsta
    V strakonickém zámku bydlel kdysi pan vrchní, který měl velmi pyšnou a marnivou ženu. Nosila se jako šlechtična, střídala denně obuv i šat, aby vynikala nad ostatní měšťanky. Dala si udělati střevíce ze safiánu, když si však ostatní paní pořídily rovněž takové, objednala si v rozmařilosti střevíčky od pekaře. Pekař jí střevíčky upekl z pšeničného těsta, z jakého se pekou hostie, takže byly bílé jako padlý sníh. Paní vrchní vešla pyšně do

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků., 27.11. 2002
    Švanda dudák
    Před dávnými časy žil v strakonickém kraji dudák, jmenoval se Švanda. Když zahrál na dudy, tu všichni, kdož ho slyšeli, neodolali a pustili se ve veselý rej. Zavýskli si, zasmáli se, točili se v kole, jako by podlehli tajemnému kouzlu. I vyprávělo se, že je Švanda ve spojení s peklem, že mu ďábel očaroval dudy. Švanda se vracíval z hospody domů až pozdě v noci. Zvykl si na tmu, nebál se čarodějnic ani světýlek, před nimiž se lidé třásli