tvrz Újezdec u Pěčic

Ovčárna, Ovčárny
Dobře zachované tvrziště na nepřístupné části usedlosti Ovčárna. První zmínka o Újezdci se objevuje v roce 1255. Prozatím nejstarší archeologické nálezy pocházejí ze 14.století. Dochoval se hluboký příkop široký a pahorek, na němž stávala vlastní tvrz.
Tvrz Újezdec
Pahorek, na němž stávala vlastní tvrz.

Dobře zachované tvrziště na nepřístupné části usedlosti Ovčárna nedaleko Pečic.

Tvrziště se rozkládá v zahradě za usedlostí Ovčárna. Není přístupné.
Marek Skýpala, 22.4. 2007

Střípek historie:
    První zmínka o Újezdci se objevuje v roce 1255, kdy byl připomenut zeman Zdislav z Újezdce. Prozatím nejstarší archeologické nálezy pocházejí ze 14.století. Jako další majitelé byli uvedeni Jan Kabát z Pěčic, Mařík z Ostružna a Jan Odkolek z Újezda. V 16.století se již připomíná pouze újezdecký dvůr.
    III.díl Encyklopedie českých tvrzí, Argo, Praha 2005, 22.4. 2007

Co tam zbylo?
    Do dnešních dnů se dochoval hluboký okružní příkop široký až 20 metrů a pahorek, na němž stávala vlastní tvrz. Obranu tvrze zvyšovaly dnes již vysušené rybníky. Tvrz byla centrem zaniklé vísky.

Mladá Boleslav  (MB)