Zámek vystavěn v barokním stylu v l. 1664-1666. Jako stavební materiál byly použity ruiny rozbořeného hradu Návarov. Roku 1775 poškozen při selské rebelii a r.1827 vyhořel. Rekonstrukce proběhla roku 1895, r. 1925 a koncem 20.stol.
Průčelí zámku
Graficke pismenko Návarov, místní část obce Zlatá Olešnice, leží 7 km severovýchodně od Železného Brodu a 4 km západně od Vysokého nad Jizerou. Nachází se v krásné přírodě nad údolím říčky Kamenice.
Zámeček najdeme na jihozápadním okraji osady Návarov. V současnosti slouží jako penzion.
Asi 1 km severně se nachází v romantickém prostředí zřícenina hradu Návarov.
Pět kilometrů jihovýchodně můžeme navštívit u obce Bozkov veřejnosti přístupné Bozkovské dolomitové jeskyně.
20.4. 2007

historie

Zámku dala jméno zřícenina nedalekého středověkého hradu. Ten byl z příkazu pražského místodržícího roku 1644 zbořen. Kamenné zdivo z pobořeného hradu poskytlo v letech 1664-66 materiál ke stavbě nového sídlav barokním slohu pro Marii Angelu Nounkelovou. Již při tehdy více připomínal úřednický dům než zámek. Jeho součástí však byla kaple Nanebevstoupení Páně. V roce 1775, kdy byl majitelem zámku hrabě Ehrenburk, byl zámek poničen rebelujícími

Pavel Vítek, doplněno redakcí (2018), 20.4. 2007

Liberecký kraj