zámek Emin zámek

Šanov u Hrušovan nad Jevišovkou
Pseudobarokní zámek byl postaven v roce 1882 Edvardem Khuen – Belassy a tomuto rodu náležel do r. 1945. V současné době je v něm umístěn Ústav sociální péče, domov se zvláštním režimem.
zámek od jihu-čelní pohled
Graficke pismenko Emin zámeček leží v listnatém lese, 4 km západně od Hrušovan nad Jevišovkou. K zámku dojdeme od železničního nádraží vlevo, přes obec Šanov, stále po úzké asfaltové silničce, asi po 3. kilometrech.
Zámeček slouží jako ústav sociální péče, domov se zvláštním režimem, a je tedy veřejnosti nepřístupný.

historie

Zámek byl postaven v novobarokním slohu v roce 1882. Postavit ho nechal majitel hrušovanského velkostatku Edvard Khuen-Belassy a pojmenoval ho po své manželce Emanuele. Na zámku několikrát pobýval malíř Alfons Mucha a podílel se na výmalbě některých interiérů. Alfons Mucha na zámku pobýval několikrát a v 90. letech 19. století zde namaloval několik obrazů. Ty na zámku zůstaly, byly však zničeny při požáru zámku počátkem 20. století. Karel Khuen