Gotická tvrz vybudovaná ve 14. století, kolem r. 1571 přestavěná renesančně. Za třicetileté války byla tvrz vypálena a zpustla. Zbytky slatinské tvrze jsou zabudovány v budovách statku a zcela splynuly s pozdějšími budovami a nejsou již patrné.
Budovy statku v místech kde stávala slatinská tvrz
© Pavel Vítek 04/2007
Graficke pismenko Obec Slatina leží 12 km severovýchodně od Kladna a 6 km západně od Kralupy nad Vltavou. Malebná obec leží v mírném podlouhlém údolí.
První písemné svědectví o obci pochází z roku 1318 v souvislosti s tvrzí, která stávala na jižní straně obce.
Asi 5 km jižním směrem od Slatiny se nachází nad obcí Zákolany památná Budeč, jedno z nejstarších přemyslovských hradišť.

historie

Ves Slatina je poprvé doložena v roce 1318. Gotická tvrz byla vybudována místními vladyky ve 14. století, přesné časové určení stavby však není známo. V držení tvrze se vystřídalo několik rodů, k nejvýznamnějším patří Kladenští z Kladna, Žďárští ze Žďáru a Hrobčičtí z Hrobčic. Za nich, kolem roku 1571, byla stará tvrz přestavěna v renesančním slohu a vzniklo zde menší šlechtické sídlo. Za třicetileté války tvrz přestala sloužit jako šlechtické

popis

Zbytky slatinské tvrze jsou zabudovány v budovách bývalého poplužního dvora, později Státního statku. Ty však po několika přestavbách zcela splynuly s pozdějšími budovami a v současné době již nejsou patrné. Hospodářské budovy bývalého dvora však i nyní ukazují na pevnostní charakter tvrze.