Moje místa 0
Zchátralá renesanční tvrz postavená po roce 1500 Netunickými z Netunic. Po ztrátě sídelní funkce přestavěna v 18. století na hospodářské stavení a špýchar. Dvoukřídlá jednopatrová budova na půdorysu písmene L s relikty sgrafit a původních článků.
nádvorní fasáda jižního křídla
Graficke pismenko Ves Netunice je poprvé zmiňována již v letech 1192 a 1193, kdy jistý Jan z Netunic svědčil na darovacích listinách ve prospěch plaského kláštera. Poté se Netunice nadlouho z pramenů vytrácejí a znovu se s nimi setkáváme až roku 1379, kdy byla podle Sedláčka rozdělena mezi několik majitelů. Po Anně, manželce Racka z Nebílova zdědil část Netunic jejich syn Vilém z Nebílov, jehož potomci se psali již s predikátem „sezením na Netunicích“ a později Netuničtí z Netunic. Ves drželi až do druhé poloviny 16. století, roku 1548 je poprvé výslovně zmíněna zdejší tvrz s poplužním dvorem a vsí, kterou si bratři Jan a Hynek ...

popis

Kdy vzniklo v Netunicích panské sídlo nevíme, stalo se ta však nejpozději ve druhé polovině 14. století, kdy se potomci Viléma z Nebílova psali „sezením na Netunicích“. Kde však stálo a jak vypadalo nevíme, první výslovná zmínka z roku 1548 se vztahuje až k současné stavbě, která byla postavena nejspíše až po roce 1500 v severní části vsi při severovýchodním nároží poplužního dvora. V rozporu s touto datací je pouze výstup dendrochronologické