Šebrov - Kateřina
Pozdně gotický kostel z druhé poloviny 15. století s původními nástěnnými malbami a barokním zařízením.
Západní průčelí
Graficke pismenko Kostel sv. Kateřiny stojí na ostrohu v obci Šebrov-Kateřina v části Svatá Kateřina, 4,5 km jihozápadně od Blanska. Jedná se o pozdně gotický kostel z druhé poloviny 15. stol. s původními nástěnnými malbami a barokním zařízením.
Tomáš Berka, 17.4. 2007

turistické

Podivuhodná stavba v malebné krajině a v dokonalé pozici: tak by se dalo říci o tomto kostelu. Jedná se skutečně o malý zázrak, který leckterého kunsthistorika může přivést k orgasmu. Vždyť kolik je v Čechách a na Moravě dochováno staveb z období pozdní gotiky v téměř původní podobě? A v tak dokonale zachovaném kontextu? V tomto případě na kopci uprostřed vesnice. Krásných detailů obsahuje tato stavba mnoho: jsou to kamenná ostění oken,

de ardoise, 23.2. 2009

popis

Podle pověsti měl na tomto místě kázat sv. Cyril a Metoděj a jako upomínka na to zde byl vybudován kostel. Současný kostel sv. Kateřiny pochází z 15. stol; alespoň na to poukazuje nápis, který se dochoval na stěně postranního oltáře: "A Doni MCCCCLXIX" (1469). Kostel je malý, s jednou lodí, s menším presbytářem a nízkou dřevěnou zvonicí. Má malá gotická okna a křížová klenutí s žebry ukončenými hlavicemi, na nichž jsou zvláštním způsobem

Tomáš Berka, opsáno z informáční cedule u bočního vstupu, 10.11. 2007