Moje místa 0
Zřícenina hradu. Založení hradu nejasné (falešná listina datována r. 1265). Nejstaršími známými majiteli hradu jsou pánové z Velešína. Beneš z Velešína prodal Sokolčí r. 1387 Oldřichovi z Rožmberka, který hrad, snad později, připojil k Novým Hradům. R. 1541 hrad pustý.
Graficke pismenko Hrad Sokolčí stával u obce Děkanské Skaliny na ostrohu nad údolím Černého potoka. O vzniku hradu nejsou spolehlivé zprávy. Padělaná listina z 15. století tvrdí, že král Přemysl Otakar II. potvrdil r. 1264 Vokovi z Rožmberka koupi hradu od Janáka z Vodic. Ve skutečnosti patřil hrad pánům z Velešína a teprve od Beneše z Velešína jej v r. 1387 koupil Oldřich z Rožmberka a připojil k novohradskému panství. V zápisu do obnovených desk zemských v roce 1541 se uvádí hrad Sokolčí jako zbořený. Dosud jsou patrné zbytky příkopu a valu, trosky hranolové věže a paláce.
Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 11.6. 2003

popis

Jde o malý hrad blokové dispozice, postavený zřejmě v první polovině 14. století. Na poměrně rozsáhlé předhradí byly objeveny relikty větší podsklepené budovy s rizalitem. Průběh příkopu okolo předhradí je u vstupu přerušen – je možné, že v klidnějším 14. století nebylo opevnění jádra dokončeno a místo plánovaného mostu přes příkop zde zůstal průjezd do předhradí nevykopaný. Do jádra v podobě protáhlého trojúhelníka se vstupovalo branou nad

Ivka (T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri, Praha 2000; Dodatky 3, Libri, Praha 2008), 2.1. 2012