Moje místa 0
Barokní zámek vzniklý přestavbou renesanční tvrze z konce 16. stol. za jejíhož stavitele je pokládán Petr Boubínský. Kilometr východně od obce se dochovalo ještě tvrziště, pozůstatek po nejstarším panském sídle.
zámek Štěchovice
pohled ze severní strany
Obec Štěchovice se nachází při silnici II/172, vedoucí z Kašperských hor do Strakonic, v příjemné krajině při okraji Šumavy.

historie

Štěchovice byly koncem 14. stol součástí panství hradu Kašperk, počátkem 15. stol. je získal do svého majetku král Václav IV. Původní tvrz ve Štěchovicích stála asi 1 km východně od vsi, kde je dosud patrné zanikající tvrziště. Nová tvrz byla postavena za Petra Boubínského, který Štěchovice připojil ke hradu Střela a držel je od roku 1584 až do roku 1600. Později se majitelé střídali, ale statek si udržel samostatnost až do roku 1948. Po roce

L.P. (Kolektiv autorů: Encyklopedie českých tvrzí, 3. díl, [S-Z], Argo, 2005), 4.5. 2007

popis

O podobě nové tvrze nejsou přesné zprávy, mohla mít jíž podobu trojkřídlého patrového objektu. Tvrz byla barokně přestavěna někdy v 18. stol., opatřena věžičkou a k jihovýchodnímu nároží byla přistavěna malá pětiboká domácí kaple se vstupem z patra.