Moje místa 0
Dvouvěžový novogotický kostel Panny Marie Vítězné nechala postavit na místě staršího kostela sv. Ondřeje Štěpána z r. 1303 kněžna Rohanová v letech 1846 - 50. Kostel trojlodní, ukončení presbytářem. Pozoruhodností kostela jsou varhany.
Kostel Panny Marie Vítězné v Řepíně
Průčelí kostela
Řepín se nachází 13 km východně od Mělníka.
První zmínka o obci Řepín je z roku 1207, kdy patřila premonstrátům. Kostel Panny Marie Vítězné se nachází v centru obce a díky jeho dvěma věžím ho nelze přehlédnout.

historie

K dominantě obce patří dvouvěžový novogotický kostel Panny Marie Vítězné. Nechala jej postavit na místě staršího kostela sv. Ondřeje Štěpána z r. 1303 majitelka panství kněžna Rohanová v letech 1846 - 50. Od roku 1876 vlastnila řepínské panství c. k. Tereziánská akademie ve Vídni až do roku 1918.

popis

Pseudogotický, dvouvěžový, trojlodní kostel s příčnou lodí a s obdélným, polygonálně ukončeným presbytářem. Vnitřní zařízení rovněž pseudogotické. Pozoruhodností kostela jsou varhany. Postavil je Josef Prediger a varhaní skříň zhotovila řezbářská dílna Bušků. K cennému vybavení kostela patří pseudogotický oltář, obrazy od J. Hellicha z r. 1850 a cínová křtitelnice ze 16. století.