Hrady.cz
Olivetská kaple v Hostinném byla postavena r.1777 Janem Fingerem. V l.2001-2003 proběhla celková obnova vnější a vnitřní výzdoby. Je hodnocena jako architektonický skvost svého druhu ve střední Evropě a je zapsána jako Národní kulturní památka.
Olivetská kaple (kaple Getsemanské zahrady) v Hostinném
Graficke pismenko Hostinné leží 15 km západně od Trutnova.
Město bylo založeno v období kolonizace zdejšího kraje za vlády českého krále Přemysla Otakara II. První zmínka o Hostinném pochází z roku 1270. Původně bylo opevněno hradbou a vodním příkopem.
Olivetskou kapli najdeme asi 500 m od centra města po levé straně silnice vedoucí směrem na Vrchlabí.
Ve městě najdeme na náměstí zajímavou stavbu radnice se sochami Rolandů.

historie

Olivetská kaple byla postavena v roce 1777. Nechal ji postavit občan Hostinného Jan Finger. Olivetská kaple je zapsána jako nemovitá kulturní památka. Mezi odborníky je hodnocena jako architektonický skvost největší svého druhu ve střední Evropě. V letech 2001 - 2003 proběhla celková obnova vnější a vnitřní výzdoby Olivetské kaple, kdy byla původní výmalba z roku 1777 objevena a v plné míře obnovena. Zabrazuje Kristovo utrpení na cestě z

popis

Interiér kaple je vyzdoben pěti pískovcovými polychromovanými sochami v životní velikosti. Jedná se o modlícího se Krista na hoře Olivetské. Anděl nad Kristem drží v rukou kříž a kalich hořkosti. Scéna je doplněna třemi spícími apoštoly, sv. Petrem, sv. Janem a sv. Jakubem. Sousoší je asi dílem Martina Jelínka mladšího. Barokní freska znázorňuje Jidáše a skupinu vojáků vyvádějících zatčeného Krista. Freska byla v polovině 19. století omítnuta a