Drobná kaple zvaná "skalická" při silnici z Bašky do Skalice v blízkosti přehradní nádrže Baška. Pochází pravděpodobně z přelomu 18. a 19. století.
bašťanská kaple zvaná "skalická"
Graficke pismenko Malá, neznámá, vší literaturou i turisty opomíjená, leč o to spanilejší je drobná kaplička zvaná „skalická“, stojící na východním okraji slezské obce Baška, při staré cestě z centra vsi do obce Skalice. Přímo naproti přes cestu se rozkládá přehradní nádrž v Bašce. Stáří kaple lze jen odhadovat. Na mapě 2. vojenského mapování z let 1836 – 52 je kaple již zobrazena. Na mapách 1. vojenského mapování z let 1764-1768 a 1780-1783 (rektifikace) kaplička ještě vyobrazená není. Můžeme proto tvrdit, že byla postavena někdy na přelomu 18. a 19. století a to v místech, kde končila ves Baška a kolemjdoucí se mohl naposledy pomodlit. Ještě nedávno ...

popis

Kaple je tvořena jednoduchou obdélnou stavbou s půlkruhově ukončeným závěrem. Střecha je sedlová. V průčelí zakončeném trojúhelným štítem probíhá profilovaná římsa navazující na korunní římsu. Ta odděluje trojúhelný štít od spodní části s prolomeným otvorem půlkruhově zakončeným. Tím jde přes mříž nakouknout do interiérů kapličky.