Kamenná socha sv. Jana Nepomuckého z r. 1837 zapsaná v seznamu nemovitých kulturních památek. Autorem je lidový sochař Garba. V r. 1997 socha zrestaurována a přesunuta z Dřevjaného kpce ke kostelu sv. Václava v Bašce.
socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého z Dřevjaného kopce

Graficke pismenko Jednou z nejvzácnějších a nejstarších sakrálních památek v obci Baška, která leží necelých 5 km jižně od centra Frýdku, je kamenná socha sv. Jana Nepomuckého, zapsaná v seznamu nemovitých kulturních památek, stojící ve stínu bašťanského římsko-katolického kostela sv. Václava. Drobnou, necelý metr vysokou sochu na pískovcovém kamenném podstavci vytesal v roce 1837 lidový sochař Garba. Ten bydlel v Bašce na tzv. Dřevjaném kopci (místní část obce východně od centra), kde až do poloviny 90. let 20. století socha na parcele č. 1238 také stávala. V roce 1997 byla se souhlasem Ministerstva kultury České republiky provedená odborná restaurace sochy ...
Jan P. Štěpánek, info před kostelem, 5.4. 2007

popis

Socha se skládá přibližně ze tří částí. Nejspodnější tvoří asi 2 m vysoký pískovcový hranolový podstavec s latinským nápisem „SANCTE IOANNE Nepomuccue ora pro nobis 1837“. Na něj navazuje asi 0,5 m vysoký hranolový podstavec se zasazenou oválnou litinovou tabulkou s církevním výjevem. Na této části teprve stojí asi 1 m vysoká socha světce s poněkud „lidovým“ výrazem ve tváři.