Monumentální neogotický kostel sv.Petra a Pavla z let 1854-9, stojící na místě kostela stejného zasvěcení z poloviny 14.století.
Graficke pismenko Borovnický kostel, zasvěcený sv. apoštolům Petru a Pavlu, připomíná se již r. 1350 jakožto farní. V 16. století byl opatřen faráři pod obojí, z nichž poslední opustil faru r. 1624. Osiřelá osada byla spravována farářem křivsoudovským, od r. 1725 čechtickým. R. 1785 byla v Borovnici zřízena lokálie, kterou nově vystavěl náboženský fond (založený z jmění klášterů, zrušených císařem Josefem II.). Fond měl nad kostelem i nad lokálií patronát a staral se i o obživu duchovního - lokálisty. R. 1858 byla lokálie povýšena na faru. Původní starobylý kostel zvetšel tak, že se r. 1843 sesul jeho štít a bylo nutno jej rozebrat. Po dlouhých přípravách ...
Farnost Čechtice, 5.4. 2007

Architekt popleta
    Vypráví se, že architekt, který kostel projektoval, si poměrně často a rád přihnul. A projekt kostela, který stojí nyní v Borovnici, že byl plánovaný původně pro jinou obec, větší a bohatší, ale autor je omylem prohodil. A když už se začalo stavět, bylo na nápravu pozdě. V Borovnici, obci se 100 obyvateli, tak stojí nádherný velký chrám a v té druhé obci obyčejný kostelík.... Architekta za to samozřejmě měl stihnout postih, ale než se vše

anna hladíková, 12.9. 2007

Benešov  (BN)