Staré Město u Frýdku
Kaple Panny Marie z roku 1878 postavená rolníkem Ignácem Kročkem z č. 92. Drobná bezslohová stavba na horním konci Starého Města u Frýdku, při silnici do Bašky.
© Jan P. Štěpánek 04/2007
Graficke pismenko Drobnou kapličku Panny Marie nalezne návštěvník na horním konci Starého Města u Frýdku, na louce, při levé straně silnice do Bašky.
Kaplička byla vystavěna v roce 1878 Ignácem Kročkem z nedaleké usedlosti č. 92 na místě, kde končila zástavba Starého Města a začínal katastr obce Baška.
Je tvořena drobnou cihelnou stavbou omítnutou břízolitem na obdélném půdoryse. Kaple je zakončená stanovou střechou. Trojúhelný štít zdobí mariánský monogram a rok výstavby kaple – 1878. Průčelí je prolomeno dveřním otvorem s mříží, kterou je možno nakouknout dovnitř. Nade dveřmi je drobná kartuše z nápisem „Svatá Marie oroduj za nás“.
Kaple je dobře udržovaná jak je možno vidět jednak na čistém a upraveném interiéru, tak na nově na zeleno natřené střeše.