Původní barokní synagoga byla od základů přestavěna do nynější novorománské budovy v r. 1870. V listopadu 2001 byly slavnostně otevřeny zrekonstruované budovy bývalé synagogy a židovské školy, které dnes slouží kulturním účelům.
Graficke pismenko V roce 1760 byla v Heřmanově Městci zbudována synagoga v barokním slohu uprostřed židovského ghetta, zakreslená zde již na plánku z r. 1727. Původní synagoga byla totiž v přímém dohledu nedalekého katolického kostela. Z toho důvodu musela být podle pozdějších nařízení přemístěna hlouběji do židovského města. Základní kámen položil sám hrabě Jan Václav Špork. V r. 1870 dochází k přestavbě této synagogy. Důvodem byla její nedostatečná velikost. Měla býti prostornější a s věží. Proti tomu se postavili katoličtí kněží. Vystavěna byla nakonec ve slohu novorománském v menších rozměrech a bez věže. Na východním průčelí je plastický nápis 4. verše 100. žalmu: Vstupujte v brány Jeho s díky, v síně Jeho s chválou, děkujme Mu, oslavujte Jeho jméno
Radovan Smokoň, 1.4. 2007