Velice dobře zachovalý židovský hřbitov z 15. století s přestávkami používán až do roku 1940. Dnes udržovaný a přístupný jen příležitostně.
Židovský hřbitov - Heřmanův Městec
Židovský hřbitov v Heřmanově Městci podle ústní tradice datován do 15. století. Hovoří se o náhrobku s datem 1430. Dnes již zcela zničeném. Do poloviny 15. stol. židovské osídleni následkem válek, epidemií a snad i pogrom zaniká a obnovuji se opět koncem téhož století. Zdevastovaný hřbitov, kde nepřečkal téměř žádný z náhrobků, začal být opět používán v navážkovém stavu, což znamená, že kvůli nedostatku místa se hroby navyšovali na sebe v několika vrstvách, tzv. navážky. V r. 1667 dochází k prvnímu známému rozšíření hřbitova a pak následují ještě další čtyři, poslední a největší v r. 1838. Nejstarší náhrobní kameny jsou však dnes již zcela zvětralé a nečitelné. Zachoval se pouze jediný čitelný z r. 1647. ...
Radovan Smokoň, zdroj: ŽNO Praha, 1.4. 2007