Barokní usedlost v Praze 6 pojmenovaná podle svého stavitele – italského hraběte a generála Filipa Ferdinanda de la Crone. Od roku 1964 pod památkovou ochranou, v roce 2005 zrekonstruována.
ladtonka od severovýchodu
© Milan Caha 04/2009
Graficke pismenko V současné době slouží Ladronka jako zázemí rekreačnímu areálu, který se nachází na planině mezi Strahovským stadionem a Hvězdou. V přilehlém parku je jedna z nejoblíbenějších pražských drah vhodná pro in-line bruslení dlouhá 3,46 km. Je ve tvaru osmičky s dlouhou rovinkou prostřed a je součástí pražské sítě cyklostezek. Přímo okolo parku jezdí autobus číslo 191. Na nedalekém Vypichu pak mají zastávky další autobusy a tramvaje.
iV, 29.7. 2007

historie

První záznamy o hospodářském využití okolí dnešní usedlosti Ladronka sahají do 10. století. V té době zde vzniklo několik lomů na tehdy hojně používaný stavební materiál – opuku. Stopy po jednom z nejstarších lomů, patřícím řádu Johanitů můžete najít západně od Ladronky. V době Karla IV.byly na okolních stráních zakládány vinice. Pozemky v okolí v roce 1688 koupil italský generál Filip Ferdinand de la Crone (jehož jméno Pražané komolili na

Praha 6- Břevnov