Přírodní památka Koryto řeky Ostravice o ploše 0,80 ha. Vyhlášena v roce 1966. Je tvořena skalními výchozy zvanými peřeje, které jsou významnou geologickou lokalitou. Je zde odkryta oblast kontaktu dvou příkrovových jednotek karpatského flyše.
Peřeje řeky Ostravice

Ostravické peřeje

Graficke pismenko Za nejkrásnější úsek dravé hraniční moravskoslezské řeky Ostravice může být bezesporu považováno tzv. Koryto řeky Ostravice na Ostravici, přírodní památka, které však neřekne nikdo jinak než „ostravické peřeje“. Jedná se v podstatě o soubor mnoha skalisek a peřejí, kterými si řeka Ostravice razí svůj tok. Tento pozoruhodný a zajímavý přírodní výtvor, kdy se dravá a prudká řeka Ostravice prodírá skalnatými bloky koryta řeky, se nachází v horní, horské, části toku řeky Ostravice na území obce Ostravice, asi 500 m severovýchodně od zdejšího římskokatolického kostela. Nejsnadnější přístup k peřejím je od mostu přes řeku mezi Ostravicí a Novou vsí ...

"Zmatky kolem hranice"
    Řeka Ostravice zde ještě donedávna a vlastně i dnes tvoří oficiální hranici mezi Moravou a Slezskem. Původně se na levém moravském břehu rozkládala moravská obec Ostravice a na pravém břehu se nacházela osada Hamrovice, někdejší to součást obce Staré Hamry, jež má dnes kupodivu své centrum vzdálené 10 km jižněji, za přehradou Šance. Poválečné úřední orgány však nerespektovaly zemské hranice, a tak dnes i území na pravém břehu Ostravice v úrovni

Koryto řeky Ostravice - peřeje
    Přírodní památka Koryto řeky Ostravice o ploše 0,80 ha na katastrálním území Ostravice I se nachází v nadmořské výšce 396 – 399 m. Byla vyhlášena v roce 1966. Je tvořena skalními výchozy zvanými peřeje, které jsou významnou geologickou lokalitou . Je zde odkryta oblast kontaktu dvou příkrovových jednotek karpatského flyše, kterou je možno pozorovat v délce bezmála několika kilometrů. Chráněné území je vymezeno v okolí násunové plochy slezské

Jan P. Štěpánek podle info cedule na místě, 31.3. 2007
    Fauna a flóra lokality
    Řeku Ostravici zde lemuje lesní porost s převládajícím javorem klenem, olší lepkavou a jasanem ztepilým. Kolem břehů se velmi rychle a nekontrolovaně šíří nepůvodní křídlatka japonská. Řeku trvale obývá vranka pruhoploutvá, Na okolních březích můžeme najít ještěrku živorodou či užovku obojkovou. Od roku 1993 jsou pravidelně pozorovány značky vydry říční.