Moje místa 0
Barokní hřbitovní kostel z konce 18. stol., jednolodní s trojboce uzavřeným kněžištěm s valenou klenbou s výsečemi. Loď je plochostropá. V průčelí kostela náhrobník Jana Lobkovice z roku 1846.
Pohled od jihu
V průčelí kostela několik náhrobníků
© Luděk Pitter 03/2007
Graficke pismenko V těsné blízkosti areálu hřebčína se zámkem se nachází starý hřbitov se hřbitovním kostelem. Pokud se při návštěvě hřebčína v Kladrubech na Labem rozhodnete areál obejít, půjdete po silnici okolo stájí, za stájemi odbočíte vlevo a půjdete dál při silnici směrem na Semice. Jednak se Vám otevře krásný výhled na ohrady s pasoucími se bělouši a jednak projdete okolo hřbitova, na kterém se nachází hřbitovní kostel s náhrobníky. Od hřbitova je to jen pár metrů k zadní bráně areálu s pěkným výhledem na zámek s kostelem.

historie

Hřbitovní kostel je barokní stavba z konce 18. stol. Kostel je jednolodní s trojboce uzavřeným kněžištěm a polygonální sakristií. V presbytáři je valená klenba s výsečemi, loď je plochostropá. Při hlavním průčelí kostela stojí klasicistní náhrobník Jana Lobkovice z roku 1846. V literatuře se ještě uvádí ve zdi kostela zazděný náhrobník ze 16. stol.
    L.P. (Kolektiv autorů: Umělecké památky Čech 2, [K/O], Academia, 1978), 31.3. 2007