Na místě gotické tvrze byl v 17.st.vystavěn zámek. První přestavbu prodělal v 18.st. ale zcela přestavěn byl koncem 19.st. ve dvoupatrovou pseudorenesanční vilu. Od 80.let 20.st. zcela opuštěn. V sočasnosti zahájeny první práce na záchranu zámku.
Graficke pismenko Obec Kluky se rozkládá šest kilometrů jihovýchodně od Kutné Hory a 5 km západně od Čáslavi. Obcí prochází silnice II/337 Čáslav – Uhlířské Janovice.
Zámek stojí jižně od centra obce, nedaleko kostela sv. Jana Křtitele. Veřejnosti není přístupný.

historie

Nejstarší známá písemná zpráva o obci Kluky pochází z roku 1289. Ve 14. století vznikl v obci samostatný statek, patřící kutnohorským měšťanům, koncem 15. století pak Kluky získaly vladykové ze Solopysk. Tvrz zde je prvně doložena až roku 1538, ale lze předpokládat, že existovala již ve 14. století. Původní gotická stavba prodělala přestavbu v 16. století. Ale roku 1660, kdy panství koupili Ledebourové, je již připomínán zámek Kluky. V 18.

Pavel Vítek - zdroj - Jiří Úlovec – Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech, nakladatelství LIBRI roku 2005., 26.5. 2007

popis

Současnou podobu získal zámek při razantní přestavbě, která proběhla v letech 1880 – 1890. Tehdy byl proměněn ve dvoupatrovou pseudorenesanční vilu, čtvercového půdorysu, krytou valbovou střechou. Vstupní pětiosé průčelí obrácené k západu má ve střední ose umístěn hlavní portál s představěným balkonem. Zámek stojí v areálu bývalého poplužního dvora. A i když již má nového soukromého vlastníka, stále je prázdný, i když první práce na jeho

tvrz přestavěná na zámek
     Kutná Hora  (KH)