Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
tvrz Neumětely, Neumětely

tvrz Neumětely

Košík, tvrz na Housině, na Košíku
Zbytek příkopu tvrze na vršku Košík 2 km severovýchodně od Neumětel, která podle legendy patřila vladykovi Horymírovi, hrdinovi jedné z pověstí Aloise Jiráska. Postavena Běškovci z Neumětel v počátku 14. století, zanikla zhruba o sto let později.
Košík - celkový pohled
Graficke pismenko Vrchol Košíku leží uprostřed ohrazené pastviny, která je využívána k pasení dobytka. Nejlépe se k němu dostanete po polní cestě odbočující doprava ze silnice spojující Neumětely a Bykoš. Po překonání závory přehrazující cestu, zamiřte doprava přímo nahoru, až na vrchol pahorku. Ten poznáte snadno podle pomníku ve tvaru jehlanu, který zde byl postaven v roce 1882 na paměť Kristiana Gassauera z Osové.
Z místa je nádherný rozhled jednak na sever na hřeben Housinu, jednak na jih na pásmo Hřebenů a jejich dominantu, vrch Plešivec.
V nedalekých Neumětelích najdete další připomínku známé pověsti – pomník věrného koně Šemíka.
Milan Caha, 25.3. 2007

historie

Neumětely jsou v podvědomí lidí jako místo úmrtí bájného koňského hrdiny Šemíka. První písemné zmínky o obci jsou však až z počátku 14. století, kdy ji měli v držení vladykové z Běškovic u Roudnice, kteří se začali psát s predikátem "z Neumětel" a o něco později i "z Valdeka" (po nedalekém hradu, který také získali do svého držení). Ti v Neumětelích někdy v začátku14. století postavili starší ze dvou tvrzí, která stávala nedaleko obce na vršku

Ivka (J. Úlovec: Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech, 2. díl, Libri, Praha 2003),, 9.8. 2007

popis

Starší z obou neumětelských tvrzí stávala na cca 1,5 km vzdáleném výběžku Housin zvaným Košík, který ční nad říčkou Chumavou (Brdlavkou). Mývala oválný půdorys 32x25 metrů a byla zřejmě převážně dřevěná. Jádro obklopoval val a minimálně 4 metry hluboký příkop. Trvziště bylo zničeno při těžbě diabasu (stavební kámen) v druhé polovině 19. století – zbyla jen část příkopu.