Kostel Povýšení sv. Kříže založen roku 1788 podle návrhu T. Grubera. Krátce na to vyhořel a roku 1798 byl postaven znovu. Zajímavostí je u jižního vchodu zazděný klenební svorník s reliéfem, známým pod názvem Levínský kocour.
Hlavní portál
Pohled od západu
© Luděk Pitter 09/2006
Graficke pismenko Městys Levín, nacházející se na severozápadním výběžku Mukařovského hřbetu, je znám spíše místem, kde stával hrad. Jeho hrnčířská tradice a další zajímavé památky jsou míjeny turisty spěchajícími ke zvonici stojící na místě hradu často bez povšimnutí. Přitom pozdně barokní kostel Povýšení sv. Kříže stojí na malém náměstíčku a každý návštěvník hradu kolem něj projde.

historie

Kostel Povýšení sv. Kříže vyhořel roku 1791 a po požáru postaven znovu. Má kopulovitý tvar o průměru 25 m. Znovu byl ohrožen pořárem v roce 1854, kdy schořela sakristie, 29 domů a 16 stodol. V kostele je uložena krásná Kadlorova " Hlava Krista".
    Marcela Macáková, 23.3. 2007
    Historie Levína začíná již ve 12. stol. za krále Vladislava. Někteří autoři, vzhledem k tomu, že ve 14. stol. je Levín uváděn jako sídlo farnosti, předpokládají, že na místě dnešního kostela stával starší kostel. Kostel Povýšení sv. Kříže byl založen roku 1788 podle návrhu stavitele T. Grubera. Krátce na to však vyhořel a roku 1798 byl postaven prakticky znovu.
    L.P. (Kolektiv autorů: Umělecké památky Čech 2, [K/O], Academia, 1978), 5.4. 2007

popis

Základem kostela je kruhová loď, nazývaná spíše centrála, v jejíž východní části stojí oltář a vně pravoúhlá sakristie. Vstup je třemi pravoúhlými portály. V interiéru je u jižního vchodu zazděn klenební svorník, nesoucí v kruhovém středu reliéf lva a několik znaků ze 13. stol., tzv. Levínský kocour. O smyslu nápisu byl veden spor. Dnes literatura uvádí , že jde o nápis ve staroslovanské cyrilice s významem "Kristus vždy vítěz" a lev je symbolem

Litoměřice  (LT)
    Levín