Moje místa 0
Přestavěná renesanční tvrz postavená po r. 1570 Kořenskými z Terešova. Od r. 1692 v majetku města České Budějovice, v 18. a 19. století rozšířena, později sloužila jako škola. Koncem 20. st. bez využití zpustla, dnes v soukromých rukou.
Tvrz přestavěná na zámeček z prostoru návsi
Tento objekt je zřejmě v soukromých rukou, krásně opraven.
kacule, 15.7. 2006

historie

Krátce před r. 1569 koupil Újezdec (s Dvorcem) od Petra Boubínského z Újezda Kryštof Kořenský z Terešova a vystavěl si v Újezdci renesanční tvrz. Při dělení jeho pozůstalosti převzal Újezdec jeho syn Vilém. Vdova po něm Lidmila Kořenská z Vlčkovic koupila v r. 1613 tvrz s dvorem a pivovarem a vesnice Újezdec, Čeřejov, Rankov a Jedovary. Roku 1614 se stal majitelem statku Lidmilin druhý manžel Lukáš Kořenský z Terešova. Po jeho smrti (1640)

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku-Jižní Čechy,nakl.Svoboda, kolekt.aut., Encyklopedie českých tvrzí, II.díl., nakl. Argo, kolekt.aut. Jaroslav Špiroch , 27.7. 2009