Pozdně barokní kostel Stětí sv. Jana Křtitele vystavěný v letech 1754 – 1763 Jakubem Antonínem Slováčkem, dle projektu dietrichštejnského architekta Františka Antonína Grimma z roku 1752.
Farní kostel v Hranicích od jihozápadu
© Jan P. Štěpánek 10/2007
Graficke pismenko Kostel Stětí sv. Jana Křtitele stojí na Masarykově náměstí – tedy přímo v samotném historickém středu města. Stavitel budovu kostela orientoval ve směru hlavního přístupu na náměstí, z ulic Zámecká a Janáčkova, vedoucí z Pernštejnského náměstí se zámkem. Mohutnou dominantní stavbu s červenou fasádou nemůžete přehlédnout.
Ondřej Štěpánek, 2.6. 2007

historie

Pozdně barokní kostel Stětí sv. Jana Křtitele s klasicizujícím nádechem byl navržen dietrichštejnským architektem Františkem Antonínem Grimmem v roce 1752. Samotná výstavba probíhala v letech 1754 – 1763 a stavební práce řídil Jakub Antonín Slováček ze Židlochovic. Výzdoba kostela pochází většinou z 60. a 70. let 18. století. Kostelní varhany zhotovil v roce 1767 Jan Výmola.

popis

Impozantní stavba zcela pozměnila proporce náměstí a okolních jednopatrových domů. Vyniká především vypjatým průčelím s věží. Na jejím štítě je zavěšen dietrichštejnský znak. Na hlavním oltáři je monumentální obraz Stětí sv. Jana Křtitele od brněnského malíře Josefa Sterna z roku 1762, v nástavci oltáře je obraz Bůh Otec trůnící v oblacích. V lodi kostela jsou dvě dvojice protějškových oltářů. Štukové plastiky první oltářní dvojice vytvořil

převzato z oficiálních stránek města Hranice, 2.6. 2007

Přerov  (PR)