Mariánská kaplička se nachází v obci Kostomlaty pod Milešovkou, při cestě ke hradu. Prochází celkovou rekonstrukcí a není přístupná. Lečivý pramen je sveden do přilehlé stavbičky a je volně přístupný. V parku se nachází pomník padlých v 1. sv. válce.
Marianská kaple s pomníkem
Graficke pismenko Při cestě na hrad se můžete zastavit v obci Kostomlaty u Mariánské kapličky, která se nachází v parku současně s pomníkem padlých z 1. sv. války. Tato kaple byla postavena v roce 1825 a je zasvěcena sv. Panně Marii pomocné. Kaple je postavena na prameni, který vyvěrá za oltářem. U této vody byly objeveny lečivé účinky a tak se stalo toto místo poutním. Voda z kaple je svedena do přilehlé kamenné stavby, která je volně přístupná. Celý park je dostupný, jenom kaple prochází rekonstrukci.
Václav ŠABAT, 23.3. 2007

Vznik kapličky
    Ke vzniku kapličky vedly události v 30. letech 18 století spjaté s místním panským sládkem Christophem Habelem. Sládek Habel byl horlivým ctitelem Panny Marie a nechal si proto namalovat obraz od truhláře Martina Patzelta z Mošnova s výjevem Panny Marie Pomocné s Ježíškem. V roce 1734 byl sládek stižen těžkou nemocí, proti které nepomohly žádné léky. V největším zoufalství se obrátil o pomoc k obrazu. Zbožné modlitby a popíjení vody ze zmíněné