Hašek z Vrchlabí kolem pol.14.st. postavil ve Vrchlabí panské sídlo, prvně ale písemně připomínané až v roce 1454. Tvrz stávala v parku nedaleko dnešního zámku. R.1574 je tvrz ještě připomínána. Později zcela zanikla.
Místo, kde asi stávala první vrchlabská tvrz
© Pavel Vítek 04/2007
Graficke pismenko Město Vrchlabí je branou do našeho nejvyššího pohoří, Krkonoš. Leží na hlavní silnici do jednoho z krkonošských center, Špindlerova mlýna. Vzdálené je 22 km severozápadně od Trutnova. Dostupné je jak po železnici, tak autobusovou dopravou z celé řady míst v Česku.
Město kromě krkonošského zázemí poskytuje celou řadu turisticky zajímavých objektů.
Místo, kde stávala vrchlabská tvrz leží nedaleko zámku, v jeho parku, přibližně v místech, kde se nyní nachází zámecký rybníček.

historie

V letech 1359 – 1363 byl prvním známým majitelem vsi Hašek z Vrchlabí. První panské sídlo ve Vrchlabí vzniklo kolem poloviny 14. století. V písemných dokumentech se ale tvrz prvně připomíná až v roce 1454. Stávala nedaleko dnešního zámku, v místech, kde je dnes v zámeckém parku malý rybníček. Roku 1574 se tvrz ještě připomíná jako starý zámek, který byl obklopen vodními příkopy. O stavební podobě tvrze není nic známo. Později zcela zanikla. V

zaniklý
     Trutnov  (TU)