Moje místa 0
Tři štítové domy patří mezi nejstarší lidové stavby v Krkonoších, pozůstatek původní městské zástavby. Lze je zařadil mezi nejstarší datované lidové stavby v Čechách. Dnes je zde umístěno informační středisko Správy KRNAP a Krkonošské muzeum.
Vrchlabské Tři domky
Krkonošské muzeum a informační středisko KRNAP
© Pavel Vítek 04/2007
Graficke pismenko Město Vrchlabí je branou do našeho nejvyššího pohoří, Krkonoš. Leží na hlavní silnici do jednoho z krkonošských center, Špindlerova mlýna. Dostupné je jak po železnici, tak autobusovou dopravou z celé řady míst v Česku.
Město kromě krkonošského zázemí poskytuje celou řadu turisticky zajímavých objektů.
Historicky cenné domy, zvané tři domky leží v centru města. Umístěno je v nich muzeum Krkonošského národního parku a Informační centrum KRNAP.

historie

Tři štítové domy patří mezi nejstarší lidové stavby v Krkonoších. Jsou vzácným pozůstatkem původní městské zástavby. Původně tu stálo dřevěných domů s podloubím pět. Lze je zařadil mezi nejstarší datované lidové stavby v Čechách.

popis

V historických domcích je dnes umístěno informační středisko Správy KRNAP a Krkonošské muzeum, poskytující informace o národním parku. Je zde též expozice „Lidové umění a umělecká řemesla“ a „Historie Vrchlabí“, stálá výstava umění a řemesel s ukázkami krkonošského skla, cechovních pohárů, hodin a vyřezávaných betlémů.