Mírně opomíjená památka v centrální městské části Brna - Králově Poli, realizovaná po dvouletém zápase s úřady z důvodu její na svou dobu moderní a převratné podoby.
Husův sbor - Brno
Pohled z ulice Botanická
Graficke pismenko Husův sbor najdeme v Brně v Botanické ulici. Od brněnského Hlavního nádraží se k němu dostaneme, půjdeme-li Masarykovou ulicí na Náměstí Svobody. Pokračujeme Rašínovou ulicí okolo kostela sv. Jakuba Většího a kostela sv. Tomáše na Moravské náměstí. Dále ulicí Kounicovou kolem hotelu Continental. Na druhé křižovatce odbočíme vpravo do ulice Antonínské, kde po levé straně budeme mít rektorát VUT, po pravé straně Přirodovědeckou fakultu Masarykovy university. Na první křižovatce odbočíme vlevo. A to je ulice Botanická. Na levé straně za malým parčíkem, Tyršovým sadem, pak stojí Husův sbor.

historie

Husův sbor je uváděn jako jedna z prvních, v některých pramenech dokonce jako první moderní sakrální stavba v Československu a jedna z prvních moderních sakrálních staveb v Evropě. Jejím autorem je architekt Jan Víšek, který se z části podílel například na projektu dnešního Janáčkova divadla v Brně, Národního zemědělského muzea v Praze, a návrhem úsporného dvojdomou se spolupodílel na vytvoření výstavní kolonie Nový dům na úpatí Wilsonova lesa

Michal Kiesel, 13.3. 2007

popis

Železobetonový skelet Husova sboru je vyplněn cihlovým zdivem. Budova má rovnou střechu, ke které přiléhá hranolovitá věž se zvonicí. V přízemí je víceúčelový sál, přístupný přímo z ulice. Nad ním je modlitebna. Budova je umístěna podélně s ulici a sborová síň je přístupná z vyvýšené nástupní terasy. Jedná se o puristickou stavbu s výraznými holandskými a francouzskými vlivy, první moderní sakrální stavbu v Československu. Patrně nejvýznamnější