Moje místa 0
Kostel sv.Gotharda je původem raně gotická stavba z 2.pol. 13.st. V r.1642 byl kostel upravován. Několikrát vyhořel, největší byl požár v r.1807. V l. 1856 – 1873 přestavěn v novogotickém stylu. Poslední opravy l.1912 – 1913.
Kostel sv. Gotharda
© Pavel Vítek 03/2007
Graficke pismenko Potěhy se nacházejí 6 km jihovýchodně od Čáslavi. Najdeme je asi 1 km od hlavní silnice I/38 spojující Kolín a Jihlavu. Při cestě z Kolína v obci Horky odbočit vpravo. Kostel leží v centru obce.

historie

Nejstarší písemná zpráva o obci pochází z roku 1242, kdy se o ní zmiňuje listina českého krále Václava I. Již tehdy se Potěhy uvádějí jako farní a první zpráva o raně gotickém kostele svatého Gotharda pochází roku 1268 a pozdější zprávy pak z roku 1362. Roku 1642 kostel upravován a nově vybaven. Kostel několikrát vyhořel. Největší pohromu přinesl velký požár v roce 1807. Po tomto požáru byl kostel v letech 1856 – 1873 přestavěn v novogotickém

popis

Kostel sv. Gotharda stojí uprostřed obce. Jedná se o rozsáhlou stavbu,. pro obec významnou kulturní památku. Vnějšek kostela je vesměs novogotický, některé části, zejména okna věže však mohou být původní, gotické. Presbyterium je sklenuto žebry z roku 1873. Kruchta lodi nesená třemi masivními pilíři a arkádami pochází ze 17. století. Boční kaple P. Marie má dřevěný pozdně barokní mariánský oltář. Průčelí kostela sv. Gotharda je zdobeno železným