Hrady.cz
Hrad založen asi v druhé polovině 13. století. Karel IV. jej zařadil mezi hrady královské. Husity hrad vypálen, později rozbořen a nikdy již nebyl obnoven. Na místě hradu r. 1646 vystavěna mariánská kaple, při čemž zmizely poslední stopy po královském hradu.
Kaple na vrcholu
Kaple Nanebevzetí Panny Marie
Graficke pismenko V 10. století patřil zdejší kraj k panství Slavníkovců. Od konce 10. století připadl bezprostředně českým knížatům a králům. Za kterého panovníka a kdy byl vystavěn hrad, o tom není dokladů. Je pravděpodobné, že se tak stalo v druhé polovině 13. století, když chýnovský hrad, do té doby správní středisko kraje, byl převeden do majetku pražských biskupů. Vzniku a rozvoji městečka pod hradem napomáhaly zlaté a stříbrné doly v okolí. Vožice se poprvé připomíná v r. 1318, kdy se uvádějí Vilém a po něm Velislav z Vožice, nejspíše první ze zástavních držitelů hradu, kteří poskytli králi Janu Lucemburskému půjčku. Karel IV. zařadil (1353) ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 10.6. 2003

popis

Hrad měl s největší pravděpodobností dvoudílnou dispozici. Výše ležící část byla zdevastována při stavbě kaple. Níže ležící část – dolní hrad – měl půlkrohový obrys a patrný je pouze malý úsek obvodové hradby pod jádrem. Po roce 2000 proběhl průzkum hradního areálu, který našel fragmenty středověkého zdiva. Z předhradí se dochoval fragment zdiva zřejmě obvodové hradby na jižní straně při styku s jádrem. V jádře zřejmě zůstala část obvodobé zdi

L.P. (Durdík T., Ilustrovaná encyklopedie Českých hradů, Libri, 2000), 1.1. 2007