Původně gotický kostel sv. Martina byl postaven r.1352. Po mnohá staletí se nezměnil. Utrpěl za třicetileté války. R.1677 a následně pak 1745 barokně přestavěn. Gotickou podobu si zachoval presbytář. Počátkem 21. st. provedena rekonstrukce kostela.
Kostel sv. Martina
Pohled z protilehlého hřbitova
© Pavel Vítek 03/2007
Graficke pismenko Obec Zvoleněves leží ve Svatojiřském údolí, kterým protéká Knovízský potok, nazývaný též Svatojiřským. Leží na železniční trati Kralupy – Slaný - Most. Je vzdálena 10 km západně od Kralup nad Vltavou a 8 km východně od Slaného.

historie

První zmínka o Zvoleněvsi pochází z roku 1318. V té době patřila obec pravděpodobně vladyku Zvolenovi, od něhož se také údajně odvozuje její název. Roku 1352 byl nedaleko tehdejší tvrze, nad dnešním zámkem, vystavěn gotický kostel, který byl zasvěcen sv. Martinovi. Po staletí se kostel neměnil. Velmi ale utrpěl za třicetileté války. Roku 1677 a následně pak 1745 byl kostel barokně přestavěn. Gotickou podobu si zachoval presbytář. Počátkem

Kladno  (KL)
    Zvoleněves