Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Liblice, Liblice
Hrady.cz
Barokní zámek postavený za Arnošta Josefa Pachty z Rájova v letech 1699 – 1706, navrhl Giovani Batista Alliprandi, inspirovaný návrhy zahradní architektury Johana Bernarda Fischera z Erlachu. Zajímavě řešená budova zámku s čestným dvorem a parkem.
Zámek Liblice
Zahradní průčelí zámku
© Pavel Vítek 03/2008
Graficke pismenko Na kraji obce Liblice, 10 km JV od Mělníka, naleznete po pravé straně silnice I/16 z Mělníka na Mladou Boleslav vrcholně barokní zámek postavený v letech 1699-1706 pro Arnošta Pachtu z Rájova.

V těsné blízkosti zámku se nachází špýchar a původně gotický kostel sv. Václava. Dále v obci nalezneme Kapli panny Marie a barokní faru ze začátku 18. stol.
Dita Kacerovská, 27.2. 2007

historie

Obec Liblice je připomínána již ve 2. pol. 14. stol. Roku 1669 se ujal panství Daniel Norbert Pachta. K výstavbě zámku však došlo až za Arnošta Josefa Pachty z Rájova. Stavba byla zahájena po přípravných pracích na slavnosti 4. července roku 1699 a dokončena v roce 1706. Zámek má velice zajímavé řešení s velkým čestným francouzským dvorem uzavřeným hospodářskými budovami a mřížovou zdí. Zámek od roku 1952 vužívá AV ČR ke konání vědeckých

L.P. (Vlček P.: Ilustrovaná encyklopedie Českých zámků, Libri, 2001), 6.3. 2007

popis

Projekt stavby zámku, patrně inspirovaný návrhy zahradní architektury J. B. Fischera z Erlachu, vypracoval G. B. Alliprandi. Stavební práce řídil G. A. Pessina, štuky provedl Domenico Spezza a kamenické práce vyhotovil G. P. Toscana. Ve 2. pol. 18. stol. došlo k dílčím úpravám, které pozměnily především interiéry. Budova je třípatrová s elipsovitým středem, v němž jsou hlavní společenské místnosti. Ve dvoupatrových obdélníkových křídlech se

Vlček P. : Encyklopedie českých zámků. Praha : Libri, 1998, 27.2. 2007
    V letech 1999 - 2007 proběhla generální oprava zámku. Nadále patří Akademii věd ČR. V přízemí zřízena restaurace i pro veřejnost. V březnu 2008 zbývalo dokončit opravu hospodářských budova na západní straně předzámčí.